Stel je voor: de plek waar jij al 45 jaar woont in één nacht verwoest. Je dagelijks leven zoals je het kende, bestaat niet meer. Dat overkwam de 45-jarige Sahar en haar familie. Nadat hun huis in het zuiden van Gaza werd gebombardeerd, leefden zij van de ene vervallen tent naar de volgende. Na een jaar leven in de meest gruwelijke omstandigheden is het haar gelukt een klein winkeltje op te zetten om haar gezin te onderhouden.
Leven in het zuiden van Gaza
Al 45 jaar woont Sahar in Khan Younis, een stad in het zuiden van Gaza. Samen met haar man en vijf kinderen leven ze al meer dan een jaar in angst. Door de oorlog verloren zij alles wat ooit zo normaal was: werk, school, hun thuis. Tijdens één van de slapeloze nachten werd hun huis gebombardeerd. Kort nadat Sahar en haar familie waren geëvacueerd. Hoewel zij net aan de dood ontsnapten, was dit het begin van een slopende reis op de vlucht.
Samen met haar familie verplaatste Sahar daarna van de ene vervallen tent naar de andere. Op zoek naar veiligheid onder de constante dreiging van bombardementen. Tijdens deze zware reis had het gezin vaak dagenlang geen eten. Hun meeste kleren bleven achter in hun gebombardeerde huis. Met het kleine beetje kleding dat ze hadden, hielden ze zichzelf tijdens de strenge wintermaanden warm. Zelfs dekens om onder te slapen waren er niet.
“Ik werd constant overweldigd door verdriet en angst. Ik had moeite om in slaap te komen en mij te concentreren.”
Moeder Sahar (45)
Welke rechten heeft mijn familie?
“Van een paar vrouwen hoorde ik over een organisatie (lees: SOS Kinderdorpen) die over allerlei onderwerpen sessies organiseerde in Gaza. Sessies over gendergerelateerd geweld, bescherming en kinderrechten”, zegt Sahar.
Eén van de onderdelen van de noodhulp die SOS Kinderdorpen in Gaza biedt, is psychologische steun. Waaronder bewustwordingssessies. Tijdens deze sessies wordt met een psycholoog gepraat over problemen waar de bevolking mee kampt, zoals geweld of het schenden van rechten. Sahar nam deel aan de sessies en ziet direct wat het haar brengt: “Door de sessies met psychologen weet ik beter wat mijn rechten en die van mijn familie zijn. Dat heeft een grote impact op de manier waarop ik met hen omga”.
Ondernemen tijdens oorlog
Naast psychologische steun ontving Sahar geld om haar gezin te onderhouden. Toen de familie na angstaanjagende maanden terugkeerde naar hun gedeeltelijk verwoeste huis, besloten ze van dat geld een kraampje op te zetten. Sahar en haar man kochten ingeblikt voedsel en specerijen om te verkopen. Door het kraampje naast hun huis lukt het Sahar weer om voor haar gezin te zorgen.
Sahar is één van de vele dappere vrouwen in Gaza die vecht voor haar leven en dat van haar familie. Hulp is meer dan ooit nodig. Kunnen zij op jou rekenen?