Wanhoop in Libanon door escalerend conflict

Moeder en zoon ontvluchten Libanon. Jdeidat Yabus (Syrië). 24 September 2024
Moeder en zoon ontvluchten Libanon. Jdeidat Yabus (Syrië), 24 September 2024

“Ik zie hoe mijn jeugd, herinneringen, huis en leven live op tv gebombardeerd worden.” – Mohammad, medewerker SOS Kinderdorpen Libanon

De escalatie van het conflict in Libanon leidt tot ongekende schade. In de afgelopen weken zijn al meer dan tweeduizend mensen om het leven gekomen en ruim 10 duizend mensen gewond geraakt, volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Ook zijn meer dan 1,2 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Deze mensen, waaronder veel families, zoeken hun slaapplaatsen op open plekken zoals stranden of in de straten, zonder beschutting tegen de voortdurende raketaanvallen.

Vooral in Zuid-Libanon zijn de veiligheidsrisico’s enorm. In de Bekaa-vallei en de zuidelijke buitenwijken van Beiroet, zijn luchtaanvallen de orde van de dag. Het geluid is oorverdovend, volgens SOS Kinderdorpen professionals die daar nu zitten.

Tot nu toe zijn alle medewerkers en kinderen binnen de zorg van SOS Kinderdorpen fysiek ongedeerd. Maar het gevaar is voortdurend dichtbij.

Wel zijn er 20 families van het familieversterkende programma uit de Bekaa gedwongen verhuisd en zijn 24 families uit het zuiden en Beiroet verdreven.

Het SOS Crisisteam houdt de risico’s nauwlettend in de gaten. “De bescherming van onze kinderen en medewerkers blijft onze topprioriteit, terwijl we ons door deze dreigingen heen worstelen”, vertelt Ghada Hachem, Nationaal Directeur SOS Kinderdorpen Libanon.

Meerdere medewerkers van SOS Libanon verloren hun thuis. En van hen is Mohammad: “Ik zie hoe mijn jeugd, herinneringen, huis en leven live op tv gebombardeerd worden.”

Noodhulp

SOS Kinderdorpen heeft een speciaal noodhulpprogramma gelanceerd. Daarmee zetten we ons onverminderd in om de veiligheid van Libanese kinderen en hun families te beschermen.

“Met het noodhulpprogramma bieden we veilige slaapplekken, voedzaam eten, gezondheidszorg, hygiënekits en psychosociale hulp.” – Ghada Hachem, Nationaal Directeur SOS Kinderdorpen Libanon

Ondanks de gruwelijkheid van get conflict kijken mensen meer naar elkaar om dan ooit. In Bhersaf Village kwamen SOS ouders, medewerkers en kinderen samen om kleding in te pakken voor kinderen uit gevluchte families. Deze pakketten met warme kleren zijn essentieel nu de winter voor de deur staat. Spontane initiatieven zoals dit poppen uit de grond en geven de ongekende zorgzaamheid van vele mensen weer, ook al zijn zij zelf ook in nood.

In Kfarhay Village hielden SOS medewerkers speciale kindvriendelijke sessies voor kinderen en hun families om te praten over de oorlog. Deze sessies hadden een positief effect op de kinderen, die zich een klein beetje veiliger voelen op hun huidige locatie. De 13-jarige Ghadir, vertelt: “Mijn hart gaat uit naar alle mensen in Libanon die moeten vluchten. Ik zie hun foto’s elke dag op Facebook voorbijkomen. Mijn grootste wens is om terug naar huis te kunnen, in Ksarnaba, maar tot die tijd ben ik bereid om de mensen in nood te helpen en mee te doen met de strijd tegen het geweld.”

Dan is er het verhaal van Malak, de echtgenote van een medewerker die met haar 3-jarige dochtertje haar huis in de Bekaa-vallei ontvluchtte. Nu, in Kfarhay, voelt ze een enorme opluchting als ze ziet hoe goed haar dochtertje zich aanpast aan de nieuwe omgeving. Ze hoorde haar dochtertje roepen: “We zijn thuis! SOS is mijn nieuwe huis.” Deze uitspraak spreekt boekdelen over de missie van SOS Kinderdorpen. De missie om kinderen en hun families een veilig thuis te bieden, ten alle tijden, overal.

Help mee

Om kinderen en hun families in Libanon én andere landen in zware crisis te steunen, kun je doneren aan het SOS noodhulpfonds.

SOS Kinderdorpen Nederland gebruikt een SOS noodhulpfonds om snel en efficiënt te reageren in crisissituaties, ook bij rampen die het nieuws niet halen. Omdat we in meer dan 130 landen actief zijn, zijn we bij een crisissituatie vaak al ter plaatsen en kunnen daardoor onmiddellijk in actie komen. Jouw donatie zorgt ervoor dat hulp altijd beschikbaar is wanneer dat het hardst nodig is.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Maak een verschil met het noodhulpfonds

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.