2,5 jaar na de Russische invasie in Oekraïne – hoe staat het ervoor?

Een kind houdt een hand met oude gevonden kogels vast, 2,5 jaar na de Russische invasie in Oekraïne.

24 augustus 2024 markeert precies 2,5 jaar sinds de Russische invasie in Oekraïne. Tot op de dag van vandaag vallen er nog steeds ongelofelijk veel slachtoffers. Terwijl de wereldwijde aandacht langzaam afdwaalt, is de situatie in de afgelopen vijf maanden aanzienlijk verslechterd.

Hoe staat het ervoor?

De constante Russische aanvallen hebben verwoestende gevolgen voor kinderen, die niet alleen hun huizen en families verliezen, maar in het ergste geval ook zelf om het leven komen. Volgens de Verenigde Naties (VN) is het aantal burgerslachtoffers gestegen van 703 in april naar 864 in mei, een toename van 31%, wat het hoogste aantal slachtoffers is sinds juni 2023. Ook stelde de VN vast dat dit jaar al 910 mensen zijn gedood, onder wie 44 kinderen, en dat 3.345 mensen gewond zijn geraakt, onder wie 224 kinderen. Veel mensen vluchten naar veiligere gebieden binnen Oekraïne, terwijl hun woonplaatsen met de grond gelijk worden gemaakt. Alleen al in mei waren zo’n 18.000 mensen gedwongen te vluchten.

Hoe SOS Kinderdorpen te werk gaat

We streven ernaar te voorkomen dat families uit elkaar vallen en kinderen er alleen voor komen te staan. Dat is de kern van ons werk en komt terug in alles wat we doen.

Het totale aantal programmadeelnemers van SOS Kinderdorpen Oekraïne is tot nu toe 357.109.

SOS Kinderdorpen Oekraïne biedt speciale noodhulpprogramma’s:  

  • Contant geld en vouchers
    Van maart tot en met april hebben we financiële steun verleend aan 1.144 mensen, waaronder lokale families en kinderen, en gewonde mensen. Van mei tot en met juni hebben we nog eens 1.703 mensen geholpen.
  • Psychologische ondersteuning
    We bieden familietherapie en speciale kampen voor kinderen om hen te helpen hun oorlogstrauma’s te verwerken.
  • Ondersteuning voor kinderen met oorlogsverwondingen
    We werken aan de fysieke en mentale rehabilitatie van kinderen die gewond zijn geraakt in de oorlog. Ook geven we hun families juridische ondersteuning om de kosten vergoed te krijgen en de benodigde operaties te regelen.
  • Programma’s voor het starten van een eigen bedrijf
    We begeleiden door de oorlog getroffen families op weg naar financiële onafhankelijkheid door hen te helpen bij het opzetten van een eigen bedrijf. Daarmee komt ook de lokale economie weer op gang.

Daarnaast blijft SOS Kinderdorpen Oekraïne onvermoeibaar doorgaan met de programma’s die ook al voor de oorlog waren van kracht waren:

  • Familieversterkende programma’s 
    Door ondersteuning te bieden op financieel, psychologisch en opvoedkundig gebied, versterken we families en helpen we voorkomen dat ze uit elkaar vallen.
  • Opvang in een SOS familie
    Kinderen die niet langer in hun biologische familie kunnen opgroeien, bijvoorbeeld omdat hun familie er niet meer is of het onveilig is, worden opgevangen in liefdevolle SOS families. Op zowel korte als lange termijn, en binnen en buiten Oekraïne. Waar mogelijk streven we actief naar re-integratie met hun biologische familie.
Spelende kinderen in Kamp Vuurtoren in Oekraïne, 2,5 jaar na de Russische invasie.

Twee zorgeloze weken bij Kamp Vuurtoren

Voor het derde jaar op rij organiseert SOS Kinderdorpen Oekraïne speciale kampvakanties voor kinderen die dagelijks lijden onder hun oorlogstrauma’s. In dit kamp kunnen honderden kinderen de dagelijkse ellende van de oorlog even vergeten en gewoon weer kind zijn.

“Het begon als een zomerkamp, maar loopt nu het van mei tot Kerstmis,” vertelt kampcoördinator Olha. Een verlenging van drie naar acht maanden. Gedurende deze periode hebben kinderen twee weken lang kamp in het westen van Oekraïne. Voor veel kinderen is dit de enige tijd waarin ze vrij zijn van de geluiden van loeiende luchtalarmen en de angst voor beschietingen.  

Olha vervolgt: “In ons eerste jaar hadden we kinderen uit de regio Charkiv. Eén jongen vertelde me dat hij de eerste twee nachten niet kon slapen. ‘Het is te stil’ zei hij tegen me. Elke dag begint en eindigt met dansen. Trauma’s leven voor een groot deel in het lichaam, dus beweging is erg belangrijk.”

Vriendinnen Eva en Anna op Kamp Vuurtoren in Oekraïne, 2,5 jaar na de Russische invasie.
Eva (links) & Anna (rechts) bij Kamp Vuurtoren

“Ik heb gelijk een vriendin gemaakt bij Kamp Vuurtoren. Eva en ik delen een kamer. De eerste avond hebben we lang met elkaar gekletst over onze gemeenschappelijke interesses. Als het kamp voorbij is, weet ik zeker dat we vrienden zullen blijven.”

Kampdeelnemer Anna

Elke dag op kamp is anders, maar altijd volgens een vaste structuur. Deze routine geeft de kinderen een gevoel van veiligheid. De ochtenden en middagen zijn gevuld met workshops die zijn ingedeeld op leeftijd. Er zijn actieve workshops zoals zelfverdediging, creatieve workshops zoals vingerverven en schilderen op textiel en educatieve workshops waarin de kinderen leren over hun rechten en goede communicatie.

De kinderen worden ook aangemoedigd om met ideeën te komen voor gezamenlijke projecten. Vorig jaar bouwde een groep tieners, met hulp van enkele begeleiders, een boot van houten pallets, die de kinderen de hele zomer gebruikten om het meertje naast het kamp mee over te steken.

Het kamp biedt een onvergetelijke ervaring voor honderden Oekraïense kinderen. Niet alleen door alle leuke activiteiten, maar vooral door de ‘normale’ en zorgeloze momenten die tijdens de oorlog schaars zijn.

Kamp Vuurtoren in Oekraïne

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.