Stampen voor Vrede: doe jij ook mee?

De oorlogen wereldwijd raken ons allemaal, ook kinderen in Nederland. Het is hoog tijd om naar de stem van deze kinderen te luisteren. Daarom organiseert SOS Kinderdorpen de actie ‘Stampen voor Vrede’. In aanloop naar 20 november roepen we kinderen in meer dan 40 landen op letterlijk hun stem te laten horen door te stampen voor vrede. Met deze symbolische actie komen kinderen op voor de rechten van hun leeftijdsgenoten in oorlogsgebieden.

Stamp jij ook mee? Meld je aan en ontvang meer informatie via scholen@soskinderdorpen.nl.

De tekst gaat door onder de video

Oproep van Meester Jesper om te stampen voor vrede

Waarom Stampen voor Vrede?

Dit jaar viert het Kinderrechtenverdrag op 20 november haar 35ste verjaardag, maar helaas is dit geen reden tot feest. Volgens het Kinderrechtenverdrag heeft ieder kind recht op zorg en bescherming. Maar wereldwijd zijn miljoenen kinderen slachtoffer van gewapende conflicten en worden hun rechten op grote schaal geschonden. Volgens cijfers van UNICEF zijn 43,3 miljoen kinderen op de vlucht vanwege oorlog, vervolging, geweld en mensenrechtenschendingen.

In landen waar geen oorlog is, worden kinderen dagelijks geconfronteerd met de gevolgen ervan en het geweld. Zo ook in Nederland. De beelden die kinderen zien via vrienden, social media of televisie laten een grote indruk achter. En roepen vaak heftige emoties op, zoals angst, boosheid en verdriet.

“Je kunt wel eens ruzie hebben, maar dan praat je het toch gewoon uit. In plaats van bommen naar elkaar te gooien”

basisschoolleerling Marie-Lou uit België

Stamp je mee?

Om kinderen een platform te geven om hun emoties te uiten en zich gehoord te voelen, stampen we op woensdag 20 november voor vrede. Hoe? Heel simpel: loop om 12 uur ’s middags (of een ander tijdstip als dat beter uitkomt) met jouw klas – of hele school – naar buiten om 5 minuten te Stampen voor Vrede. Stamp op een liedje zoals Pump up the Jam of verzin zelf een goed ritme. Alles kan!

Stamp jij ook mee? Meld je aan en ontvang meer informatie via scholen@soskinderdorpen.nl.

Deel de stampende voeten!

Wil je de impact van jullie stampende voeten vergroten?

Stampende voeten van kinderen
  1. Film de stampende voeten van kinderen met jouw telefoon.
  2. Zorg dat je alleen de voeten filmt en niet de gezichten. Zo voorkom je dat kinderen misschien ongewenst zichtbaar in beeld komen.
  3. Deel de videobeelden van de stampende voeten op social media.
  4. En tag @soskinderdorpen in jouw bericht!

De beelden van alle stampende voeten worden dezelfde dag aan de Nederlandse overheid en de Verenigde Naties aangeboden. Zo roepen we overheden wereldwijd op om alles te doen wat in hun macht ligt om het lijden van kinderen in gewapende conflicten te stoppen en hun rechten te waarborgen. In lijn met het Kinderrechtenverdrag.

In welke landen stampen kinderen mee?

In aanloop naar 20 november stampen in meer dan 40 landen over de hele wereld kinderen massaal mee voor vrede. Zodat de wereld even niet van bommen schudt, maar van het keiharde gestamp van voeten. Van België tot Bangladesh, van Ghana tot Guatemala en van Nigeria tot Nederland. Op woensdag 25 september trapt SOS ambassadeur Meester Jesper deze beweging in Nederland af met zijn school.

Lespakket: hoe praat je over oorlog met kinderen

Oorlog is een lastig onderwerp om over te praten. Ook met kinderen. Ze krijgen via internet, televisie of social media van alles mee over oorlogen en conflicten. Als volwassene, als leerkracht, ouder/opvoeder, sportleraar of muziekleraar, hebben we de verantwoordelijkheid om kinderen hierover te informeren en hun zorgen wat weg te nemen. Ontwikkelingspsycholoog Telidja Klaï geeft tips om hierbij te helpen.

Het lespakket over ’Stampen voor Vrede’ dat SOS Kinderdorpen ontwikkelde biedt praktische tips en inzichten voor leerkrachten en opvoeders. Het pakket bevat onder meer advies over hoe je met kinderen over oorlog kunt praten, informatie over kinderrechten, voorleestips en hoe je samen met de klas in actie kunt komen door te stampen voor vrede.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.