De noodhulpprojecten van SOS Kinderdorpen zijn CHS-gecertificeerd!

Tijdens rampen en oorlogen lopen kinderen en jongeren het grootste risico. SOS Kinderdorpen is er voor kinderen die hun ouderlijke zorg zijn verloren of het risico lopen deze te verliezen. Ook in nood. Juist in nood. In augustus 2023 zijn onze humanitaire activiteiten gecertificeerd volgens de Core Humanitarian Standard.

Core Humanitarian Standard

De Core Humanitarian Standard (CHS) is een wereldwijd erkende methode om de kwaliteit en effectiviteit van humanitaire hulp en ontwikkelingswerk te meten. Non-profit organisaties gebruiken de CHS om de manier waarop zij mensen en gemeenschappen ondersteunen in noodsituaties, zoals gewapende conflicten of rampen, te verbeteren.

Volgens de Core Humanitarian Standard en de negen beloftes moeten de behoeften en mensenrechten van getroffenen altijd centraal staan in humanitaire activiteiten.

Steun in humanitaire crises

SOS Kinderdorpen, lid van de CHS-alliantie, verleent steun in humanitaire crises volgens de principes van menselijkheid, neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid. We richten ons op de ondersteuning en bescherming van kinderen en jongeren en hun rechten. Evenals op het voorkomen dat families van elkaar gescheiden worden.

Wanneer er noodsituaties ontstaan, lopen kinderen en jongeren die de zorg van hun ouders hebben verloren meer risico op geweld, uitbuiting, verwaarlozing en trauma. SOS Kinderdorpen zorgt voor alleenstaande kinderen en jongeren, creëert kindvriendelijke ruimtes en biedt sociale en psychologische ondersteuning aan families.

Een succesvolle audit

In augustus 2023 ontving SOS Kinderdorpen het CHS-certificaat, dankzij een succesvolle audit van de Humanitarian Quality Assurance Initiative (HQAI). Het certificaat, dat drie jaar geldig is, is een onafhankelijke bevestiging van de kwaliteit van het werk van SOS Kinderdorpen en onze verantwoordelijkheid ten opzichte van de mensen en gemeenschappen die door crises zijn getroffen.

“In een tijd als deze, waar noodhulp iedere dag meer nodig lijkt te zijn, is het belangrijk effectieve steun te bieden van de beste kwaliteit. De CHS-certificering is hier een bevestiging van. En daar zijn we trots op. SOS Kinderdorpen blijft de noodhulpprojecten continu verbeteren en afstemmen op de behoeftes van de kinderen, jongeren en families die wij ondersteunen.”

Arian Buurman, directeur SOS Kinderdorpen Nederland

Hoe nu verder?

De belangrijkste bevindingen van de CHS-audit worden nu gebruikt om de humanitaire programma’s van SOS Kinderdorpen te verbeteren. Alles om onze steun nog beter af te stemmen op de kinderen, jongeren en families die wereldwijd door conflicten en rampen worden getroffen.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.