Noodgedwongen verplaatsing SOS kinderdorp Libanon

Op 6 augustus zijn de kinderen en het personeel van het SOS kinderdorp Ksarnaba in Libanon noodgedwongen verplaatst. Door de recente aanvallen in het Midden-Oosten was het veiligheidsrisico te groot om te blijven. De kinderen zijn inmiddels veilig aangekomen op hun nieuwe locatie.

De rode zone

De spanningen in Libanon escaleerden de afgelopen dagen snel. De recente luchtaanval in Beiroet en de bomaanslagen op verschillende locaties hebben het veiligheidsrisico aanzienlijk vergroot. Na een uitgebreide risicobeoordeling is daarom besloten de kinderen en families uit het SOS kinderdorp Ksarnaba te verplaatsen. Het dorp ligt in de gevaarlijke rode zone, dicht bij mogelijke militaire doelwitten, wat een ernstig risico vormt.

Besluit om te vertrekken

Op 6 augustus werden 36 kinderen, samen met 10 SOS collega’s en hun families, verplaatst naar Kfarhay. Ghada Hachem, interim-directeur SOS Libanon, legt het besluit uit:

“Het was geen gemakkelijke beslissing. Onze grootste zorg is de veiligheid van de kinderen en ons personeel. In een onveilige omgeving blijven zou niet alleen hun veiligheid, maar ook hun mentale welzijn in gevaar brengen. We zijn vastbesloten om alles te doen wat nodig is om hun veiligheid altijd en onder alle omstandigheden te waarborgen.”

Ghada Hachem, interim-directeur SOS Libanon

De kinderen mochten enkele van hun favoriete spullen meenemen. Manessa nam haar twee kleine kittens mee en vertelde: “Ze zijn klein en kunnen niet voor zichzelf zorgen. Ik zal er voor hen zijn.” Terwijl ze met hun SOS moeders verhuisden, hielden alle kinderen hun spullen stevig vast. Ze maakten zich klaar voor de komende periode.

Hoe is het nu met de kinderen?

“We staan altijd klaar voor de kinderen. Elke keer dat we de angst in hun ogen zien tijdens een luchtaanval die dichtbij komt of wanneer ze slecht nieuws horen, worden we nog meer vastberaden om hun stress te verlichten. We willen dat ze zich altijd veilig en gesteund voelen”, zegt Hachem.

Hoewel de kinderen liever in hun eigen huis waren gebleven, begrijpen ze dat er geen andere optie was dan te vertrekken. Maya (12): “We hoorden constant verschillende aanvallen, wat ons erg bang maakte.”

SOS Kinderdorpen blijft zich inzetten om de nodige steun en zorg te bieden aan kinderen en jongeren in deze uitdagende tijden. We werken voortdurend aan het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van de kinderen en families in onze zorg.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

HELP KINDEREN IN GAZA

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.