Impact van recente aanvallen op Poltava en Lviv

Ingestort gebouw in Oekraïne door Russische raketaanvallen.

De afgelopen dagen is de intensiteit van de aanvallen in Oekraïne aanzienlijk toegenomen. Op dinsdag 3 september 2024 werd Poltava zwaar gebombardeerd, gevolgd door aanvallen in de vroege ochtend van woensdag 4 september 2024 in Lviv. Naast deze steden waren Russische luchtaanvallen de afgelopen 24 uur ook gericht op energiefaciliteiten en infrastructuur in negen andere Oekraïense regio’s.

Poltava: 51 doden en meer dan 200 gewonden

In Poltava werden twee raketten afgevuurd op het Militair Instituut voor Communicatie en
een nabijgelegen ziekenhuis, wat leidde tot minstens 51 doden en meer dan 200 gewonden. Dit is één van de dodelijkste aanvallen sinds de Russische invasie op 24 februari 2022. De raketten sloegen in kort nadat het luchtalarm was afgegaan, terwijl veel mensen nog op weg waren naar schuilkelders. Ondanks de onverwachte aanval wisten de collega’s van SOS Kinderdorpen Oekraïne in Poltava ongedeerd te blijven en kinderen naar de schuilkelder te begeleiden zodra het alarmsignaal klonk. Deze alarmsignalen zijn een terugkerend fenomeen voor de kinderen in Poltava. Ons team staat voortdurend in contact met de lokale overheid en de sociale dienst en staat klaar om gezinnen met kinderen te ondersteunen waar dat nodig is.

Lviv: zeven doden, onder wie drie kinderen

Op 4 september om 5:40 uur lokale tijd vonden er explosies plaats in Lviv, waarbij gebouwen in de buurt van het treinstation, huizen, scholen en klinieken werden getroffen. Burgemeester Andriy Sadovy meldde dat drones en raketten meer dan 50 gebouwen in het centrum van de stad hadden beschadigd. Bij de aanvallen kwamen ten minste zeven mensen om het leven, onder wie drie kinderen. Vanochtend bevestigden collega’s van SOS Kinderdorpen Oekraïne in Lviv na veiligheidscontroles dat hun kantoorgebouw onbeschadigd was. Ze blijven nauw samenwerken met de lokale autoriteiten en bieden hulp via psychosociale hulpprogramma’s, leveren financiële steun en voorzien in basisbehoeftes.

De veiligheidssituatie wordt nauwlettend gemonitord en protocollen zijn opgesteld om medewerkers, programmadeelnemers en kinderen binnen de zorg van SOS Kinderdorpen te beschermen.

Hoe nu verder

De oorlog in Oekraïne blijft verwoestende gevolgen hebben. Kinderen leven voortdurend in angst voor raketaanvallen. De stroom valt vaak uit met communicatieproblemen tot gevolg en mensen moeten gedwongen vluchten. Ondanks deze zware omstandigheden blijven de collega’s van SOS Kinderdorpen Oekraïne zich onverminderd inzetten om getroffen gemeenschappen te ondersteunen. Om hun werk voort te kunnen zetten, hebben zij essentiële apparatuur aangeschaft om het risico van stroomuitval in hun kantoren te beperken. De veiligheidssituatie wordt nauwlettend gemonitord en protocollen zijn opgesteld om medewerkers, programmadeelnemers en kinderen binnen de zorg van SOS Kinderdorpen te beschermen.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.