Grote overstromingen in West- en Centraal-Afrika

Mensen die door overstromingen zijn getroffen in Nigeria worden met een militaire boot door het water geholpen.
Mensen die door overstromingen zijn getroffen worden met een militaire boot door het water geholpen.

Zware regenval heeft geleid tot grote overstromingen in West- en Centraal-Afrika, waarbij meer dan 1.000 mensen zijn omgekomen en honderdduizenden huizen zijn beschadigd. Bijna vier miljoen mensen zijn getroffen, en bijna een miljoen mensen hebben hun huis moeten verlaten. Ook Tsjaad, een van zes focus landen van SOS Kinderdorpen, is zwaar getroffen.

Meer dan 1,5 miljoen mensen getroffen in Tsjaad

Sinds juli heeft heel Tsjaad te maken met zware overstromingen door hevige regenval. Volgens de laatste rapporten van de Verenigde Naties zijn 341 mensen omgekomen en zijn meer dan 1,5 miljoen mensen getroffen. Honderden huizen zijn verwoest, waardoor duizenden gezinnen hun toevlucht moeten zoeken in scholen en tijdelijke opvanglocaties.

“Gezinnen en hun kinderen zijn het zwaarst getroffen. Er is dringend behoefte aan onderdak, voedsel, drinkwater, hygiëneproducten en gezondheidszorg.”

Richard Ndoutabet Ngardoum, Nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Tsjaad

Impact op SOS Kinderdorpen in Tsjaad

Volgens Richard Ndoutabet Ngardoum, Nationaal directeur van SOS Kinderdorpen in Tsjaad hebben 103 van de 300 gezinnen in het de familieversterkende programma’s in het getroffen gebied Linia hun huis verloren. De jaarlijkse overstromingen verergeren de armoede, omdat ze schade toebrengen aan de middelen van bestaan en de toegang tot essentiële diensten beperken. Het verlies van meer dan 60.000 stuks vee en de overstroming van 250.000 hectare landbouwgrond hebben een grote impact op de voedselzekerheid en het levensonderhoud van de bevolking.

“Mensen zijn nu sterk afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven.”

Kans op cholera neemt toe

Naast de schade aan huizen maakt de vernietiging van infrastructuur, zoals bruggen en wegen, het moeilijk om hulp te bieden. Ook het risico op ziektes, zoals cholera, neemt toe door vervuild water en slechte sanitaire voorzieningen, vooral voor kinderen. SOS Kinderdorpen hoopt families te kunnen ondersteunen met essentiële spullen en financiële hulp, zodat ze een huis kunnen huren, medicijnen kunnen kopen of hun kinderen naar school kunnen sturen

Wat doet SOS Kinderdorpen in Tsjaad

SOS Kinderdorpen is één van de weinige hulporganisaties die sinds 2002 permanent actief is in Tsjaad. In de hoofdstad N’Djamena helpt SOS Kinderdorpen kinderen en jongeren die hun ouders zijn kwijtgeraakt of dreigen te verliezen. Twaalf families zorgen voor maximaal 120 kinderen, 374 kinderen gaan bij ons naar school en het Medisch Centrum biedt basiszorg aan de lokale bevolking. De afgelopen jaren hebben we onze programma’s uitgebreid om zoveel mogelijk gezinnen in nood te helpen. SOS Kinderdorpen biedt ook noodhulp in het Bahai vluchtelingenkamp en sinds 2021 ondersteunen we ontheemde gezinnen in de regio Tsjaadmeer.

Lees hier meer over ons werk in Tsjaad

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

HELP KINDEREN IN GAZA

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.