Escalerende aanvallen in het Midden-Oosten: de kinderdorpen in Israël en Libanon

Kinderen en personeel mogelijk verplaatst door escalerende aanvallen in het Midden-Oosten

De escalatie van aanvallen in het Midden-Oosten dreigt een bredere oorlog te veroorzaken, die veel meer kinderen in gevaar brengt.

Kinderen en tieners die voetbalden, waren het slachtoffer van een recente raketaanval op de Golanhoogten in Israël. Twaalf mensen werden gedood en nog eens twintig raakten gewond. Een vergeldingslucht aanval in een zuidelijke buitenwijk van Beiroet doodde vier mensen, waaronder twee kinderen, en verwondde ongeveer 85 mensen.

De recente aanvallen benadrukken de escalatie van spanningen in de regio. Hoewel het onduidelijk is of dit het begin is van bredere vijandelijkheden, kan de impact op gemeenschappen, met name op het mentale en emotionele welzijn van kinderen en families, niet worden onderschat.

In Israël en Libanon zeiden de nationale directeuren van beide SOS Kinderdorpen-verenigingen dat ze in deze onzekere tijden “diep bezorgd” zijn over het fysieke en emotionele welzijn van de kinderen en jongeren onder hun zorg.

“Onze primaire focus ligt op het voorbereiden van ons dorp en jeugdhuizen in Noord-Israël om de kinderen zowel fysiek als emotioneel een gevoel van veiligheid te bieden.”

Nelly Geva, nationaal directeur SOS Kinderdorpen Israël

Om hun bescherming en comfort te waarborgen, zei ze dat ze hebben geïnvesteerd in een nieuwe generator om de essentiële stroomvoorziening te handhaven en hun schuilplaatsen uitrusten met alle nodige noodvoorraden voor langdurige verblijven indien nodig.

“Ons doel is om een omgeving te creëren waar de kinderen zich veilig en ondersteund voelen tijdens deze uitdagende tijden,” voegde ze eraan toe.

Ghada Hachem, interim nationaal directeur van SOS Kinderdorpen in Libanon, zei dat ze plannen voor de mogelijke verplaatsing van kinderen en personeel, met name uit het SOS Kinderdorp Ksarnaba in de Bekaa-regio, dat in een rode zone ligt vanwege de nabijheid van potentiële militaire doelen.

Enkele personeelsleden en een gezin – onderdeel van het familieversterkingsprogramma – wonen dicht bij de plek waar de recente aanval in Beiroet plaatsvond. Allen bleven ongedeerd.

“Nu de spanningen escaleren, zijn we vastbesloten hun veiligheid en emotionele stabiliteit te waarborgen. Ons team is voorbereid om actieplannen uit te voeren, waaronder het communiceren met de kinderen en hun families over de situatie op een manier die geschikt is voor hun leeftijd. We zijn ook klaar om hen snel te verplaatsen indien nodig, waarbij we zorgen voor een soepele en veilige overgang. Onze prioriteit is om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden, ongeacht de omstandigheden.”

Ghada Hachem, interim nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Libanon

Daarnaast ontvangen kinderen en jongeren in SOS Kinderdorpen in Libanon en Israël psychologische zorg om om te gaan met angst en mogelijk trauma. In Israël hebben ze bijvoorbeeld de werktijden van ons therapeutisch en psychologisch personeel verlengd.

“Onze toewijding blijft onveranderd: het bieden van een veilige en verzorgende omgeving voor onze kinderen en jongeren, zodat ze deze moeilijke periode met veerkracht en hoop kunnen doorstaan. We zijn toegewijd om ervoor te zorgen dat elk kind de ondersteuning en zorg krijgt die het nodig heeft tijdens deze uitdagende tijden.”

Nelly Geva, nationaal directeur SOS Kinderdorpen Israël

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

HELP KINDEREN IN GAZA

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.