Ernstige humanitaire crisis in Soedan

Mensen op de vlucht in hoofdstad Khartoem, Soedan.
Mensen op de vlucht in de hoofdstad Khartoem, Soedan.

In Soedan is al meer dan een jaar een oorlog gaande. Deze gewapende strijd heeft al tienduizenden levens gekost. Het extreme geweld en het tekort aan voedsel raken miljoenen mensen. Vooral kinderen lopen groot gevaar. Ze worden dagelijks blootgesteld aan uitbuiting en geweld. SOS Kinderdorpen doet er alles aan om deze kinderen te beschermen. We versterken families en kinderen of jongeren die er alleen voor staan vangen we op in liefdevolle SOS families.

Grote gevolgen voor kinderen

In Noord-Darfoer en andere delen van Soedan is er een groot tekort aan voedsel. Vooral kinderen lijden hieronder. Een rapport van Human Rights Watch meldt dat er extreem geweld wordt gebruikt tegen vrouwen en kinderen, vooral tegen meisjes. Veel kinderen hebben hun ouders of verzorgers verloren door de oorlog en zijn op de vlucht naar buurlanden of overvolle vluchtelingenkampen. Deze kinderen leven in zeer moeilijke omstandigheden en hebben dringend hulp nodig. Door alle andere crises in de wereld, wordt het conflict in Soedan vaak vergeten.

Wat is er aan de hand Soedan

In april 2023 begon er een hevig conflict in Soedan. Gevechten tussen het Soedanese leger (SAF) en de Rapid Support Forces (RSF), een andere gewapende groep, begonnen in de hoofdstad Khartoem en verspreidden zich snel over het hele land. Bombardementen op huizen, scholen en ziekenhuizen hebben grote delen van het land in puin achter gelaten. De RSF wordt beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen, zoals seksueel geweld, opsluiting van burgers en plunderingen.

De kinderen van Soedan lijden onder onvoorstelbare moeilijkheden, maar hun stemmen worden vaak niet gehoord.”

Limia Ahmed, plaatsvervangend nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Soedan

De feiten:*

  • 25,6 miljoen Soedanezen hebben humanitaire hulp nodig om te overleven, waaronder 14 miljoen kinderen;
  • Naar schatting zijn 10,7 miljoen mensen (2,1 miljoen families) hun thuis kwijt geraakt, waarvan 8 miljoen kinderen onder de 18 jaar;
  • 4 miljoen kinderen lijden aan ernstige ondervoeding;
  • Ten minste 15 miljoen mensen hebben geen toegang tot gezondheidszorg, en 70-80% van de gezondheidsfaciliteiten functioneert niet vanwege het conflict;
  • 19 miljoen kinderen in Soedan gaan niet naar school;
  • Er zijn 3.150 meldingen van ernstige schendingen van kinderrechten sinds april 2024;
  • Er zijn zeker 165 gevallen van seksueel geweld gemeld tegen vrouwen en meisjes. Het echte aantal ligt veel hoger, omdat er in de meeste gevallen geen melding wordt gedaan of deze niet serieus wordt genomen.

* UNICEF & United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA)

Wat doet SOS Kinderdorpen in Soedan

SOS Kinderdorpen in Soedan voert een driejarig noodhulpprogramma uit, gefinancierd door de Dutch Relief Alliance (DRA). De DRA is een samenwerkingsverband van veertien Nederlandse hulporganisaties, gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. SOS Kinderdorpen maakt hier sinds 2017 onderdeel van uit. Het noodhulpprogramma in Soedan helpt ongeveer 32.500 mensen en biedt hulp op het gebied van bescherming, water, hygiëne, sanitair, voedsel en psychosociale ondersteuning. Ook beschermen we kinderen tegen misbruik.

‘Ondanks de gevaren blijft SOS Kinderdorpen hulp verlenen.’

SOS Kinderdorpen is sinds 1978 actief in Soedan en helpt kinderen en jongeren die hun ouders zijn kwijtgeraakt of dreigen te verliezen. Met ons programma om families te versterken hielp SOS Kinderdorpen 850 mensen. De 61 kinderen en 85 jongeren die niet (meer) bij hun biologische ouders kunnen wonen vangen we op in liefdevolle SOS families.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

HELP KINDEREN IN GAZA

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.