Miljoenen kinderen onnodig gescheiden van ouders: nieuw rapport laat oplossingen zien

Overal ter wereld worden miljoenen kinderen van hun ouders gescheiden, met rampzalige gevolgen voor hun mentale en fysieke gezondheid. Nu is er hoop. Een nieuw rapport, dat op 29 oktober 2024 verschijnt, laat zien hoe deze scheidingen kunnen worden voorkomen.

Miljoenen kinderen zonder ouderlijke zorg

Wereldwijd leven grote aantallen kinderen zonder ouderlijke zorg. In Afrika zijn dit er naar schatting 35 miljoen. En in de Europese Unie 758.000. Scheiding tussen kinderen en hun families komt voor in iedere samenleving en op ieder inkomstenniveau. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die zonder ouders opgroeien, een hoger risico lopen op mentale problemen, misbruik en een onzekere toekomst.

Het goede nieuws: dit is te voorkomen.

Op 29 oktober 2024 publiceert SOS Kinderdorpen een rapport dat precies uitlegt hoe. Meld je nu aan voor de online lancering om als eerste de bevindingen van het onderzoek te horen.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Wereldwijd baanbrekend onderzoek

SOS Kinderdorpen werkte samen met tien academische instellingen van over de hele wereld, waaronder Brown-universiteit. Samen deden zij onderzoek naar scheidingen tussen kinderen en hun families, en in het bijzonder: wat er gedaan kan worden om dit te voorkomen.

Het onderzoek onthult drie belangrijke inzichten:

  1. De oorzaken van scheidingen tussen kinderen en hun familie.
  2. De impact van scheidingen op kinderen, zowel mentaal als fysiek.
  3. Effectieve methodes om kinderen bij hun familie te houden, zoals betere financiële ondersteuning, psychologische hulp en gemeenschapsgerichte interventies.

Van Denemarken en Indonesië tot Kenia en Libanon

In dit baanbrekende onderzoek werkten vakkundige teams vol expertise nauw samen met de doelgroep: kinderen en jongeren die van hun ouders gescheiden zijn.

1.179 kinderen, jongeren, ouders en experts uit Ivoorkust, Denemarken, Indonesië, El Salvador, Kenia, Kirgizië, Libanon en Uruguay namen deel aan het onderzoek. Deze landen representeren het wereldwijde probleem. Het rapport roept overheden en organisaties op te investeren in effectieve zorgsystemen die veilige, stabiele en ondersteunende gezinsomgevingen voor elk kind mogelijk maken.

Wat willen we bereiken?

Benieuwd hoe we dit wereldwijde probleem kunnen aanpakken? Meld je aan voor de online lancering van het rapport op 29 oktober 2024 en ontdek hoe we ervoor kunnen zorgen dat elk kind in een liefdevolle omgeving opgroeit.

Ontdek de baanbrekende bevindingen van het onderzoek

Meld je aan voor de lancering

Op 29 oktober 2024, de Internationale Dag voor Zorg en Steun, onthullen we de resultaten van het wereldwijde onderzoek tijdens een online lanceringsevent om 13.00 uur.

Wees er als eerste bij en registreer je vandaag nog om dit belangrijke moment mee te maken.

Informatie over het programma vind je hier.

Ga dieper in op de bevindingen tijdens de online conferentie

Na de internationale lancering gaan we op 30 en 31 oktober 2024 de diepte in. Gedurende deze twee halve dagen, van 09:00 tot 13:00, bespreken beleidsmakers, onderzoekers en experts uit het veld strategieën en concrete stappen om kinderen en gezinnen wereldwijd beter te ondersteunen. Met veelbelovende voorbeelden uit Centraal- en Oost-Europa, Centraal-Azië en het Midden-Oosten.

Duik dieper in het rapport en registreer je voor de conferentie. Mis deze kans niet om samen te werken aan oplossingen die echt verschil maken.

Informatie over het programma vind je hier.

Elk kind heeft het recht om in een liefdevolle en beschermende omgeving op te groeien. Elk kind heeft recht op familie.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.