Aanvallen op Gaza hervat: de gevolgen voor kinderen

Het Israëlische leger heeft de aanvallen op Gaza hervat, met alle rampzalige gevolgen van dien. Het staakt-het-vuren werd beëindigd en honderden mensen kwamen om. Onder wie meer dan 130 kinderen, één van de hoogste kindersterftecijfers van het afgelopen jaar op één dag. Medische evacuaties zijn stopgezet en hulpgoederen worden niet toegelaten. Bommen vallen op honderden meters van het SOS Kinderdorpen tentenkamp in Khan Younis. De programmadirecteur van SOS Kinderdorpen Gaza vertelt ons over de grootste uitdagingen van het moment.

1. Hoe is de humanitaire situatie in Gaza? Wat zijn de grootste uitdagingen voor kinderen en families?

“De humanitaire situatie in Gaza blijft extreem kritiek. Ondanks de hoop op het afnemen van geweld, laaien de vijandelijkheden weer op en neemt het lijden van kinderen en families wéér toe. De blokkade in Gaza heeft de crisis verergerd en de toegang tot essentiële middelen zoals voedsel, schoon water, medische benodigdheden en gezondheidszorg beperkt. Het gebrek aan toegang tot basisvoorzieningen maakt het voor families steeds moeilijker om in hun eerste levensbehoeften te voorzien.”

“Ik wil dat iedereen weet dat de kinderen en families in Gaza worden geconfronteerd met een onvoorstelbare crisis. Ze zijn veerkrachtig, maar ze kunnen dit niveau van geweld niet alleen verdragen. We hebben vrede nodig en we hebben de internationale gemeenschap nodig om samen te werken.”

Programmadirecteur SOS Kinderdorpen Gaza

“Kinderen worden ongelofelijk hard getroffen door deze crisis. De blokkade heeft hun toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en ieder gevoel van een normaal leven belemmerd. Veel kinderen zijn getraumatiseerd door de gevolgen van geweld en verlies. Daarbij komt een constante angst voor meer.”

2. De voorzichtige hoop na het staakt-het-vuren valt nu in duigen – wat doet dat met de mentale gezondheid?

“De psychologische situatie is extreem uitdagend. Er was een kort moment van hoop toen het geweld afnam, maar met de terugkeer van de aanvallen is het mentale welzijn van mensen ernstig aangetast. De plotselinge opleving van het geweld en de constante angst voor verdere escalatie hebben bij velen, vooral bij kinderen, angst, depressie en trauma veroorzaakt. Mensen die begonnen waren hun leven weer op te bouwen, worden nu geconfronteerd met de harde realiteit van een nieuwe golf van geweld, wat leidt tot gevoelens van hopeloosheid, stress en emotionele uitputting.”

3. Hoe is met de kinderen in het tentenkamp van SOS Kinderdorpen in Khan Younis?

“Er wordt met veel aandacht en inspanning voor de kinderen in het tijdelijke SOS kinderdorp gezorgd. De uitdagende omstandigheden in Gaza maken het echter moeilijker om zo goed voor ze te zorgen als we dat zouden willen. Veel kinderen lijden aan ondervoeding, stress en trauma. Het aanhoudende geweld heeft een grote impact om hun welzijn. Ze zijn vaak bang of depressief. Het leven en de omstandigheden in het kamp zijn moeilijk. Het tekort aan voedsel draagt ​​bij aan de emotionele last. Zowel voor de kinderen als onze collega’s.”

4. Wat zijn jouw grootste zorgen?

“Mijn grootste zorgen zijn vooral de veiligheid en het welzijn van de kinderen, met name hun psychologische welzijn. Het aanhoudende geweld, gebrek aan veiligheid en beperkte toegang tot voedsel, onderwijs en gezondheidszorg zijn kritieke kwesties. De onzekerheid en dreiging van weer moeten vluchten, creëren nog meer angst en trauma.”

5. Wat is jouw boodschap aan de rest van de wereld?

“Ik wil dat iedereen weet dat de kinderen en families in Gaza worden geconfronteerd met een onvoorstelbare crisis. Ze zijn veerkrachtig, maar ze kunnen dit niveau van geweld niet alleen verdragen. We hebben vrede nodig en we hebben de internationale gemeenschap nodig om samen te werken en ervoor te zorgen dat kinderen en families zonder angst kunnen leven, dat hun basisrechten gerespecteerd worden en dat ze een kans hebben op een toekomst.”

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Help mee

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.